Gaziantep Mutfağı

Anadolu' nun kültür mozayiğinde Gaziantep, yemekleriyle ayrı bir yere sahiptir. Çok eski çağlardan itibaren ticaret yolarının üzerine olan  Gaziantep  aynı zamanda da Doğu ve Batı mutfaklarının kaynaştığı yer olmuştur.   Gaziantep  Mutfağı  seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel olarak özel damak lezzetinin zenginliği ile tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Öyle ki; Çin mutfağı, İtalyan mutfağı, Meksika  mutfağı  gibi  daha  çok  ülke    isimleriyle birbirinden ayrılan uluslararası yemek literatüründe sadece Gaziantep,  kendi  şehir  adıyla bir  mutfağa ismini vermiştir.

Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimideki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep Yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur.

Gaziantep Yemekleri'nde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır.(haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemekleri vb) Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep Mutfağında hak ettiği yeri almıştır.

Gaziantep Mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, yemekte değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar bol miktarda kullanılmaktadır. Gaziantep mutfağında etin özel bir yeri vardır. Ancak yemekler her zaman için koyun ve kuzu eti ile hazırlanır. Dana ve tavuk eti hemen hemen hiç kullanılmaz.

Gaziantep Yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının, ve el becerisinin de payı büyüktür. Gaziantep Yemeklerinin ve tatlılarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, özellikle yurt içindeki büyük yerleşim yerlerinde Gaziantep lokantalarının ve baklavacılarının şöhrete kavuşmasına ve yayılmasına sebep olmuştur. Gaziantep Yemekleri 12 bölümde değerlendirilebilir.

1- Çorbalar:

Dövmeli Alaca Çorbası, Öz Çorbası, Püsürük Çorbası, Lebe Niye Çorbası, Pirinç, Şehriye, Mercimek, Tarhana, İşkembe çorbaları


2- Kebaplar:

Kuşbaşı(Tike) kebabı: Kıyma kebabı, Altı ezmeli kıyma kebabı, Sarımsak ve soğan kebabı, Patlıcan kebabı, Sebzeli kebap, Ayva kebabı, Yenidünya Kebabı, Simit kebabı, Ciğer kebabı, yoğurtlu kebap


3- Et Yemekleri:

Kelle paça, Et paçası, Beyran, Şiveydiz, Yoğurtlu patates, Kabaklama, Doğrama, Borani, Pirpirim aşı, Börk aşı, Sarımsaklı bakla, sarımsak aşı, Alinazik, Mıcırık aşı, Yoğurtlu soğan yahnisi, patlıcan musakka


4- Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar:

Saçma Tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması(topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması


5- Köfteler:

Yuvarlama, içli köfte, Ekşili ufak köfte, yoğurtlu ufak köfte, Arap Köftesi, yapma, Sini Köftesi, Çiğ Köfte, Mercimekli köfte, yağlı köfte, iç katması


6- Dolmalar-Sarmalar-Doldurmalar:

Karışık dolma, Biber naşı, Kabak dolması, Firik Acur Dolması, Zeytinyağlı Patlıcan Biber dolması, Mum Bar dolması, Bulgurlu yaprak dolması, İçli ve Zeytinyağlı yaprak sarması, lahana sarması, Pancar sarması.


7- Pilavlar:

Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Setli Dövme Pilavı, iç Pilav, Mercimekli Pilav, Çağla Aşı, Kömeç Aşı


8- Hamur işleri:

Lahmacun(Gaziantep usulü), Peynirli pide, Şekerli-peynirli pide, Topaçlı börek, Yeşil Zeytin böreği, Peynir, çökelek ve lor semseği, Tatar böreği, Şiş börek, Omaç, Pişi böreği, Bazı


9- Zeytinyağlı Yemekler:

Ötce Bıbbıkiye, Ekmek Aşı, Pancar kavurması, Zeytinyağlı kabak içi


10- Piyazla-salatalar-cacıklar:

Maş Piyazı, fasulye piyazı, Loğlaz piyazı, Patates piyazı, yeşil zeytin piyazı, çoban salatası, domates salatası, koruk salatası, Patlıcan salatası ve hıyar cacığı


11- Tatlılar ve Pastalar:

Baklava, Kurabiye, Kırma kadayıf, Fıstıklı kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç bastık, Nişe Helvası, irmik helvası, kuymak, kaygana, Şıllık(Akıtma), Kere Biç, Mayanalı kahke, Hedik


12- Bazı Özel kahvaltılıklar:

Katmer, kaymak, Muhammara, yeşil zeytin, ekşileme, dorgambac ve Tarhana eritmesi