Antep Baklavasının Tanımı

Tescil edilmek istenilen "Antep Baklavası" geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlıdır. Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır.

Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Üretim şekli aynı olmakla birlikte kuru ile yaş arasındaki tek fark, raf ömrünü uzatmak için, kuru baklavanın, kaymak kullanılmadan sadece hamur katmanları arasında fıstık kullanılarak üretilmesidir.

Antep Baklavası'nın hammaddeleri;
- Hamur: Sert buğday unu, Sade yağ, (%99.9 yağ içeren, katkılardan arındırılmış, Saf tereyağı),Yumurta ve tuzdan elde edilen sert buğday hamuru.
- Şerbet: Şeker veya tatlandırıcı (diyabetik türü için) elde edilen şerbet.
- Kaymak: irmik ve sütten elde edilen kaymak.
- Antep fıstığı: Coğrafi işarete sahip Antep fıstığı.
- Nişasta: Buğday Nişastası